“ 1514“, Yavuz Selim ve Şah İsmail, İmparatorluk Türkiyesi ve Safevî Devleti arasındaki amansız bir rekabeti, sert bir çatışmayı konu edinmektedir. Sadece bir savaşı, jeopolitik çıkarları, stratejik adımları veya o günün dünya dengelerini değil, Yavuz Selim ve Şah İsmail’le birlikte dönemin renkli kişilerini, şiir ve kültür dünyasını da kitapta bulmak mümkün.
Yazar, ayrıca,özgün bir 2.ci Bayezid yorumunu okurlara sunuyor. Reha Bilge’nin “ gölgede kalmış bir hükümdar “ diye adlandırdığı 2.ci Bayezid bu kitabın ilginç bir başka kişisi.
“1514 “ Çaldıran, geçmişte kalmış bir savaştan daha fazlasını ifade etmektedir ve sadece iki devletin, iki büyük tarihi şahsiyetin çatışması değildir. Bütün bir Batı Asya ve Doğu Akdeniz coğrafyasının; Türkiye, İran ve Arap ülkelerinin; Türk, Türkmen ve Fars tarihlerinin fay hatları bu savaşta çizilir. Bu savaş bir kırılma noktasıdır ve kırılmanın sonuçları halen devam etmektedir. Bölgedeki hegemonya ve işbirliği arayışlarının da arka planı orada yatmaktadır.
Onun içindir ki 1514 dün, ama aynı zamanda bugün ve yarındır.